Kaffekapsler, filterkaffe eller hele bønner - fordele og ulemper ved hver kaffetype

Den bedste kop kaffe er den første kop kaffe. Morgenkaffen. Eller måske er det den efter aftensmaden. Den du kan nyde, mens du læner dig tilbage i sofaen og endelig har fri, efter dagens dont. Det kan også tænkes at den bedste kop kaffe hverken er morgenkaffen eller den efter maden, men den du drikker på din yndlings cafe. Under alle omstændigheder er det meget individuelt hvad folk svarer, hvis du spørger dem, hvilken kop kaffe der er dagens bedste kop. Hvordan kaffen er lavet og hvilken bønne den kommer fra, har også stor betydning for om kaffen er god, bare kaffe, eller direkte trist.

Kaffekapsler er den nemme løsning

Kaffekapsler er der nogen der sværger til. De mener at det er den bedste kaffe de har smagt. Der findes efterhånden en del producenter af kaffekapsler. De kommer alle i forskellige smagsvarianter, og bestiller du online hos f.eks. Mokkaland kan du finde imponerende mange forskellige smagsvarianter.

Det er en hurtig kop kaffe. Vand på maskinen, i med kapslen, et tryk på en knap og inden for meget kort tid har du en kop kaffe. Du skal hverken koge vand, bikse med filtre eller måle kaffen af. 

Måske det at det er nemt, er det allerbedste der er at sige om kaffekapsler.

Filterkaffe er kaffe med omhu

Filterkaffe er mere end bare én ting. Der er den gammeldags kaffemaskine i forskellige kvaliteter, som varmer vandet og lader det komme i en jævn stråle, ned i filteret, hvor kaffen som du selv har afmålt befinder sig. Kvaliteten af den kop kaffe der kommer ud, afhænger af flere ting. Maskinens duelighed, og dens alder. Kaffens beskaffenhed er også vigtig.

Bruger du en god formalet kaffe, eller maler du selv gode bønner, så kan det godt blive en god kop kaffe. Der er også filterkaffen som er lavet, så at sige, i hånden. Uden at bruge en kaffemaskine. Her er det dig selv der sørger for vandets temperatur og at hælde det over bønnerne som ligger i kaffetragten. Mange mener at dette er den bedste metode til at brygge en god kop kaffe.

Dels fordi du selv er herre over alle dele af processen, lige fra afmåling af kaffen til den færdige kop. De fleste der laver filterkaffe på denne måde, kværner selv deres bønner før brygningen.

Hele bønner kan bruges på flere måder

Hele bønner kan bruges på flere måder. De kan kværnes i forskellige finheder. Den helt fine bruges til den ovenfor nævnte filterkaffe. Den mellemste bruges i stempelkander og i de smarte italienske dampkander. I en stempelkande bliver vand og kværnede kaffebønner blandet sammen.

Efter nogen minutter trykkes stemplet ned og skiller derved kaffen fra bønnerne. De italienske kander laver fordamper al vandet og lader det sive gennem bønnerne. Det er to meget forskellige metoder, som hver har deres svorne tilhængere. Som hel bønne, bruges kaffebønnerne i espressomaskiner.

Det er som regel den måde din kaffe bliver lavet på når du går på cafe. Espressomaskiner kan også købes i varierende kvalitet til at bruge derhjemme.

Det er en smart maskine som både kværner bønnen, varmer vandet og hælder det over bønnen, eller presser det gennem bønnerne.

Når alt kommer til alt så handler det om selve kaffebønnen

Uanset hvilken metode der bliver brugt til at lave kaffen, så afhænger alting af start produktet. På samme måde som god vin afhænger af den drue den er lavet på. Bønnen kan komme fra forskellige områder og kan have forskellige oprindelser.

Det er den første ting der adskiller den ene bønne fra den anden. Dernæst kommer det kritiske punkt om det rette høsttidspunkt. Nogen sværger til en tidlig og nærmest grøn høst, andre til en sen høst. Vind og vejr har indflydelse, både på høst og tørring af kaffebønnen.

Når bønnen ankommer til landet er den endnu ikke færdig

Kaffebønner kan godt sammenlignes med druer på nogen områder. De kan sagtens blive for gamle og de har vidt forskellig smag. 

Den fulde smag i bønnen kommer frem under ristningen. Igen er der meget delte meninger om hvordan bønnen skal ristes og på præcis hvilket tidspunkt i processen bønnen er bedst.

Nogen mener at en lys ristning er bedst, andre en middel ristning og endnu andre mener at den skal ristes hårdt og længe. Først derefter bliver kaffen lavet til kaffekapsler, filterkaffe eller solgt som hele bønner.

Menu
Top